Italiaanse droom snijdt, boort en tapt

Italiaanse droom snijdt, boort en tapt

De Xdream van het Italiaanse Promotec is een ‘alles in één’ thermische snij-installatie. Deze machine bestaat uit een fiberglaslaser voor het be...

Siboma agent voor thermische snijsystemen van Promotec

Siboma agent voor thermische snijsystemen van Promotec

Siboma in Ulft heeft het agentschap verworven van Promotec Industrial Cutting System. Deze Italiaanse fabrikant produceert op laser, plasma, autogene ...

Gereedschappen

Gereedschappen

Siboma heeft ook een speciale gereedschapslijn, namelijk de LFL en de Aluminium Compound dies.De LFL zijn de grote rode matrijzen met meedraaiende ass...

Italiaanse droom snijdt, boort en tapt

De Xdream van het Italiaanse Promotec is een ‘alles in één’ thermische snij-installatie. Deze machine bestaat uit een fiberglaslaser voor het bewerken van dunnere platen met daaraan gekoppeld een plasma snij-installatie voor het snijden van de dikkere plaat. Daarnaast kan op deze machine een booreenheid worden geïnstalleerd, die tot 22 mm boort en tot M16 schroefdraad tapt.

De XDream maakt het mogelijk een breed spectrum van materiaal op één en dezelfde machine te maken“Met deze Xdream kan veel tijd worden bespaard, vooral in de logistiek, omdat producten als halffabricaat compleet klaar gemaakt kunnen worden en het niet meer nodig is om andere machines in te schakelen”, zegt Jan Tragter van Siboma in Ulft, agent voor Promotec in Nederland. “Door de combinatie van een lichtere fiberglaslaser en een HD-Plasma installatie is het mogelijk zowel dunnere als dikkere platen optimaal te bewerken, waardoor een breed spectrum van materiaal op één en dezelfde machine kan worden gemaakt.

Stabiel frame
Het uitgangspunt bij deze machine is een stabiel frame met een evenzo stabiele X- Y-brug. De geleidingen bestaan uit lineaire kogelgeleidingen en de aandrijving (met spelingsvrije tandheugel/tandwiel) is opgebouwd als Gantry aandrijving. Deze constructie maakt snelheden mogelijk tot maximaal 110m/min, met een maximale acceleratie van 8m/sec2. Dat zijn uitgangswaarden waarmee laserproducten uitstekend kunnen worden bewerkt en die de mogelijkheden voor het plasmasnijden ten goede komen.

Door de modulaire opbouw kan de klant kiezen uit verschillende oplegtafels, afhankelijk van het werkbereik, productieflow, kwaliteitseisen, automatisering en kwaliteitseisen. Bij de grotere afmetingen wordt veelal uitgegaan van een vaste tafel met geïntegreerde afzuigingskamers. Ook is het mogelijk deze machine met een Komatsu tafel uit te voeren. Dit is een tafel met een rondlopende ketting, voor het automatisch invoeren van de uitgangsplaat en het uitvoeren van de gesneden producten, inclusief restschroot. Uiteraard kan de machine ook worden voorzien van wisseltafels, zelfs tot afmetingen van 2000 x 12000mm. De werkbereiken variëren van 2000 x 4000mm tot maximaal 4000 x 30000mm.

LaserLaser
De fiberglaslaser (laserbron van IPG) heeft voor de dunnere plaat (t/m 4-6mm is ideaal, tot 10mm is maakbaar) voordelen met betrekking tot energieverbruik (rendement is hoger dan bijvoorbeeld bij de CO2-laser), lage onderhoudskosten (laser bevat geen draaiende delen, er is geen straalgang meer zodat spiegels niet nodig zijn en verzorging met een lasergasmix is er ook niet meer) en hogere snelheden bij de dunnere plaat ten opzichte van bestaande systemen.
PlasmaPlasma
De plasma-eenheid in deze machine is van Thermal Dynamic en heeft een capaciteit van maximaal 400A. De afscherming van de toorts geschiedt middels een waterklok. Voordeel hiervan is de extreem lage inbreng van temperatuur in het materiaal. Een tweede voordeel is dat in de snijkop de bekende plasma ‘tornado-waaier’ kan worden afgebogen, zodat een nagenoeg rechte snijkant ontstaat, die veelal minstens zo goed is als een lasergesneden kant. Er kan worden gekozen tussen een 2D snijkop of een 3D snijkop voor het voorbereiden van bijvoorbeeld lasnaden.

De snijsnelheden zijn met dit plasmasysteem beduidend hoger dan met de laser, met lagere kosten. Doordat de aandrijving van de assen is uitgevoerd zoals bij een lasermachine (acceleratie en snelheid) kan met deze plasma ook ‘direct om de hoek’ gesneden worden; twee aansnijdingen en/of lussen zijn niet meer noodzakelijk.

BoorBooreenheid
De Xdream kan voorzien worden van een CNC-gestuurde boorunit ISO 30 met maximaal 6 stuks gereedschap tot een maximale boorcapaciteit van 22 mm en een maximale capaciteit voor draadtappen tot M16. De programmeersoftware voor dit systeem is zo opgebouwd, dat de software automatisch boorgaten/tapgaten herkent en programmeert. Draadgaten, verzonken gaten, kanten breken kan allemaal op één machine. Dat levert kostenbesparingen op en vermindert de kans op fouten.

De volledig afgeschermde machine (eis voor fiberglaslaser) voldoet aan alle veiligheidseisen. Toch blijft de toegankelijkheid optimaal omdat de gehele zijkant voorzien is van schuifdeuren, waardoor snijkamer en bewerkingsunits vrij bereikbaar zijn. Daarnaast kan deze machine worden uitgebreid met opleg-/afruim-units, een optionele unit om buizen te snijden, een optionele mogelijkheid om ook met laser te lassen (ook 3D) en volledige automatisering middels torens of aansluiting op automatische plaatmagazijnen.